Вие сте тук...
Начало > Difon > Мартин Кьонинг

Мартин Кьонинг

Martin Koening

Проект „Картини със звук от България – фотографии и записи“

На 27 октомври 2017 г. в посолството бе представен проектът „Картини със звук от България – фотографии и записи“ на д-р Мартин Кьониг“. Мартин Кьониг е етнограф и изследовател на българския фолклор. Записите и фотографиите са направени преди повече от 50 години в различни населени места на България. Д-р Кьониг е събирал, изследвал и документирал традиционна българска народна музика и танци, изпълнявани в оригинална и непрофесионална среда. Музикалните записи и фотографии представят изпълнителите –  музиканти и танцьори, както и техния традиционен начин на живот.

Мартин Кьонинг прави и оригиналния запис на песента „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска, която е включена в Златната плоча на американските космически апарати „Вояджър“, като музикално послание от Земята към евентуални други форми на живот.

В сътрудничество с посолството и с финансовата  подкрепа на  Фондацията American Research Center in Sofia, д-р Мартин Кьонинг подготвя книга с два диска на автентична българска народна музика за разпространение чрез системата на Smithsonian Institution.

Специално за БНТ говори американецът, направил записа на „Излел е Делю Хайдутин“

Мартин Кьониг:

Отидохме в Смолян, в малка класна стая в едно училище, цялата в дърво, с нисък таван. Най-лошата стая за запис. Записахме песента само веднъж. Гайдарите бай Лазар и бай Стефан бяха чудесни. Сложихме ги в дъното на стаята, защото звучат силно, а Валя отпред. Имахме един микрофон за атмосферата, един микрофон за Валя. Така направихме записа.

http://news.bnt.bg/bg/a/pred-bnt-amerikanetst-napravil-zapisa-na-izlel-e-delyu-khaydutin

Top